2 Mart 2014 Pazar

Mercimek Köftesi

Ben ahçılık okulunda okumadım, çekirdekten yetişmiş uzman bir ahçı da değilim. Bu sitede yemek sitesi değil tabiiki. Fakat kendime görede uzman sayılırım. Çok yararlı bulduğum ve takip ettiğim bir kaç site dışında da tarif aramıyorum. Burada yayınlamış olduğum tarifler, fikir vermesi açısından bizzat denediğim ve fırsat buldukça paylaşmaya çalıştığım, görselleri de bana ait olan tariflerdir. Bu konuya nerden değindiğime gelince; bazı sitelerden tarif yazmam hususunda mailler almamdır. Herhangi bir yemek sitesinde tarif yazma haddini kendimde bulmuyorum açıkcası, bir çok kişide eminim benim gibi düşünüyordur. Site genelinde olduğu gibi, burada da ziyaretçilerime fikir vermesi açısından yayınlamaktayım. Yemek sitesinde tarif yazma işini ustalarına bırakalım istiyorum. Biraz iç dökme gibi oldu ama, idare edin artık konuyla alakalı olunca :)


2014-03-01 19.23.30


Duyduğumuz ve bildiğimiz kadarı ile kuru baklagillerin vücudumuza bir çok faydaları vardır. Kötü kolesterolü düşürür, enerji verir, kalori derecesi yüksektir, anne sütünü artırır, kandaki şekeri düşürür, kalp damar hastalıklarından korur, kansızlığa iyi gelir, sindirim sisteminin  düzgün çalışmasına yardımcı olur vs. Bu nedenle çokca tüketmemiz gereken besinlerdir. İsterseniz tarifimize geçelim.


Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 litre su
2 su bardağı köftelik ince bulgur
2 baş orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1,5 yemek kaşığı domates salçası

isteğe bağlı bir miktar pulbiber
maydanoz
5-6 sap yeşil soğan

1,5 tatlı kaşığı tuz
marul yada roka

Yapılışı:
1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp tuzunu da ekledikten sonra, 1 litre su ile tencerenin kapağını aralık bırakarak ( taşabilir) mercimekler ezilip  sulu kalıncaya kadar kaynatalım. 2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alıp,  üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştıralım. Üzerini kapatıp bulgur şişene kadar yaklaşık 30 dakika bekletelim. Bu arada kuru soğanları yemeklik doğrayıp tavada 1 çay bardağı zeytinyağı ile kavuralım. Biber salçası, domates salçası ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika daha kavuralım. Mercimekli bulgurun içerisine döküp iyice karıştıralım. 15-20 dakika ağzını kapatıp dinlendirelim. İnce kıydığımız maydonoz ve yeşil soğanı ekleyip tekrar karıştıralım. Bitti az kaldı :) Elimizle parçalar kopararak köfte yapalım. Marul yada roka ile servis yapabiliriz. Yanında da ayran iyi gidecektir. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder