17 Aralık 2014 Çarşamba

Kanelbullar - İsveç Çöreği

 20141203_221042


İsveç'in meşhur tarçınlı çöreği kanelbullar. Değişik güzel bir tadı var. Şimdi malzemeler ve yapım aşamalarına geçelim;


Hamuru için


500 ml süt (2,5 su bardağı)


150 gr tereyağ


1 çay kaşığı tuz


1 yemek kaşığı kakule (dövülmüş toz  halinde )


1 adet yumurta


1 paket yaş maya (kuru da olabilir)


1 su bardağının 3/4 kadar toz şeker


Alabildiği kadar un (Ben tam buğday unu kullandım)


İç malzemesi


150 gr tereyağ


2 yemek kaşığı tarçın


Yarım su bardağı toz şeker


Üzeri için


1  adet yumurta
İnci  şeker ( iri şeker, toz şeker de kullanabilirsiniz)


Yapılışı


Hamurumuzu hazırlamak için yaş mayayı 1  su bardağı kadar ılık süt içerisinde eritelim. Tereyağını da tavada ısıtalım, erisin kaynamasın. Hamuru yoğuracağımız kabın içerisinde tereyağı, şeker, yumurta, süt, tuz, kakule yi karıştıralım (mikserle  çırpabilirsiniz ). Daha sonra 1-2 bardak un koyup sütle hazırladığımız mayayı da ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım bu arada azar azar un ilave edelim. Çok katı olmayan yapışkan bir hamurumuz olacak. Üzerini bir bezle örtüp mayalanmasi için 40 dakika kadar bekletelim (ben fırının yoğurt yapma ayarında yaklaşık 15 dakika bekletip mayalanmayı çabuklaştırdım) . Bu arada iç malzemesini yapalım. Oda sıcaklığındaki tereyağı, tarçın ve şekeri koyu bir renk alana kadar bir kap içerisinde iyice karıştırıp bir kenara koyalım. Kabaran hamurumuzu 1-2 kez yoğurup havalandırdıktan sonra  iki parçaya bölüp, tezgahımızı unlayıp hamurumuzu orta kalınlıkta  hemen hemen tepsi boyutunda açalım. Hazırladığımız iç malzemenin yarısını açmış olduğumuz hamurun üzerine yayıp rulo halinde saralım. Bıçakla yaklaşık 3 cm genişliğinde parçalara bölüp, açık yüzeyleri üste gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim (kabarma payı bırakalım ) üzerini bezle örtüp, 20 dakika  kadar daha mayalanmasını bekleyip üzerine yumurta sarısı sürüp şeker serpelim. Önceden 225  derecede ısıttığımız fırında 6 dakika kadar pişirelim ( fazla tutmayın altı çabuk kızarıyor). Bu arada kalan hamurumuzada yukarıdaki işlemleri uygulayalım. Ilık olarak servis edilmesi gerekiyor,  özellikle de kahveyle tadına doyamıycaksınız. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder